Mâncarea thailandeză este populară în întreaga lume datorită varietății de bucătării, gustului excepțional și unicității caracterului său. Calitatea specială a mâncărurilor thailandeze constă în capacitatea lor de a reflecta trei valori cheie – nutritive, culturale și medicale – prin utilizarea de ingrediente proaspete, talentul natural bine antrenat în metodele de gătit și tehnicile de prezentare și utilizarea generoasă a ierburilor și a condimentelor.

Mâncarea thailandeză este o combinație armonioasă de gusturi și calități medicinale, deoarece ingredientele sunt în principal legume și plante aromatice, cum ar fi iarba de lămâie, ghimbirul, ardeiul iute, busuiocul și usturoiul, care nu numai că dau arome îmbietoare, dar cresc și beneficiile pentru sănătate. ”

În timp ce mâncarea thailandeză este bine cunoscută pentru gustul picant, esența sa constă de fapt în arta echilibrării celor patru arome predominante: sărat, dulce, acru și iute. Bucătăriile thailandeze au gusturi și stiluri variate în funcție de zona sau regiunea din țară din care provine felul de mâncare. Ingredientele regionale, tehnicile de gătit și aromele preferate ale localnicilor definesc felurile de mâncare și le modelează gustul și farmecul distinctiv.

Dar o caracteristică comună pe care o poți observa este utilizarea de plante aromatice și condimente proaspete și sos de pește ca principal condiment adăugat aproape la fiecare fel principal de mâncare.

Bucătăria thailandeză din nord

Bucătăria thailandeză din nord este influențată de vecinii regiunii, Burma și Laos. Acest lucru se reflectă în consumul de feluri principale de mâncare cu orez lipicios sau feluri celebre precum Khao Soi sau Kaeng Hangle.

De asemenea, un climat răcoros tot timpul anului în această regiune inspiră preparate care folosesc ingrediente care încălzesc corpul și îți cresc energia. Unele exemple includ Kaeng Hangle cu carne de porc, Kaeng Kradang cu șoric de porc amestecat cu mirodenii și Khao Soi cu lapte de cocos ca ingredient principal. Localnicii folosesc, de asemenea, multe plante exotice pentru a crea unele preparate locale unice. În general, mâncarea din nord are gust sărat în loc de dulce, ușor iute și necesită multe legume proaspete, grătaruri afumate și curry-uri bogate în plante aromate. Unele preparate celebre din nordul Thailandei includ: Khao Soi (taitei de ou cu curry galben, servit cu pui, porc sau carne de vită), Kaeng Hangle (un curry de porc cu aromă de ghimbir, turmeric și tamarin), Sai ua (cârnați de porc la grătar în stil nordic cu plante aromate și mirodenii) și Nam Prik Ong (un dip cu carne tocată de porc, chili și roșii).

Bucătăria thailandeză din nord-est

Regiunea nord-estică, cunoscută local ca Isan, este faimoasă pentru preparatele sale unice și gustul puternic care este puternic influențat de bucătăria laoțiană. Unul dintre cele mai distinctive ingrediente în mâncarea Isan este Pla Ra sau peștele fermentat pe care localnicii îl folosesc pentru a condimenta preparatele sau pentru a-l folosi ca sos. Pla Ra are un gust sărat și acrișor, cu un miros foarte puternic, care poate fi neplăcut pentru unele persoane, dar nu poate fi negat faptul că face parte din mâncarea Isan care o face remarcabilă și populară în toată țara. Mâncarea Isan rareori folosește lapte de cocos în gătit, deci majoritatea preparatelor sunt ușoare și proaspete, dar au un gust picant și arzător. Unele preparate celebre sunt: Som Tam (salată de papaya verde), Nam Tok (salată picantă de porc sau de vită la grătar), pui la grătar, Lap (salată de carne tocată de porc) și Sup Nor Mai (salată de tulpini de bambus picantă și acrisoară), servite în principal cu orez lipicios aburit.

Bucătăria centrală thailandeză

Bucătăria centrală thailandeză este cea mai comună mâncare din țară și majoritatea clasicele preparate thailandeze cunoscute în întreaga lume provin din această regiune, cum ar fi Pad Thai, supa Tom Yam sau Curry de pui verde.

Bucătăria chineză și indiană au o influență majoră asupra alimentației din această regiune, de exemplu, preparatele cu legume prăjite, feluri de mâncare cu paste sau curry-uri. Gustul este ușor acrișor, sărat, picant și dulce. Unul dintre ingredientele principale utilizate în bucătăria centrală thailandeză este laptele de cocos, iar alte condimente cum ar fi sosul de soia, pastă de fasole fermentată și sosul de stridii.

Bucătăria thailandeză din sud

Fructele de mare sunt felurile de mâncare principale ale acestei regiuni peninsulare. Datorită abundenței de nuci de cocos și palmieri din sud, bucătăria locală folosește laptele de cocos și zahărul de palmier.

Bucătăria din această regiune este de asemenea cunoscută pentru gustul iute și profund condimentat, deoarece se adaugă multă pastă de curry și chili în preparate.

Unele feluri de mâncare celebre din sud: Curry Massaman (curry stil indian-malay cu pui și cartofi), Curry Panang (curry gros roșu făcut cu arahide și condimente), Khua Kling (curry uscat cu carne de porc măcinată), Satay (frigărui marinate cu sos de arahide).

Obiceiuri alimentare în Thailanda

Thailandezii folosesc în general linguri și furculițe. Lingura se ține în mâna dreaptă și furculița în stânga. Lingura este folosită pentru a mânca, în timp ce furculița este folosită pentru a lua și a aranja orezul și mâncarea pe lingură.

Bețelele de bambus sunt folosite în mod obișnuit pentru preparatele cu paste sau pentru a consuma mâncare chinezească. Thailandezii în mod normal nu folosesc cuțite la masă, de aceea majoritatea preparatelor sunt servite bucăți mici, astfel încât nu este nevoie să se folosească cuțitul. Puteți folosi și marginea lingurii pentru a tăia mâncarea în bucăți mai mici.

Thailandezii preferă să mănânce în grupuri și să împartă multe feluri de mâncare diferite. Felurile de mâncare sunt adesea servite odată și oamenii împart preparatele, cu excepția supei pentru care se folosește o farfurie mai mică. Este, de asemenea, obișnuit să se guste mai multe feluri de mâncare odată. Nu pun de obicei porții mari de mâncare pe farfurie odată, ci iau o cantitate mică și revin pentru mai mult.

Un meniu thailandez constă în mod obișnuit din feluri de mâncare cu o varietate de gusturi, precum o supă sau curry picant, un preparat prăjit, o supă și un fel de salată sau dip. Un preparat de orez individual va fi servit pentru fiecare persoană. Cele mai multe feluri de mâncare thailandeze sunt consumate cu orez fiert sau orez lipicios fiert.